tirsdag den 2. marts 2010

Druebrændevin










Igår havde vi, endnu, en spændende dag.



Jeppe og jeg kørte fra morgenstunden, ned til Brænderiet Enghaven i Mellerup, hvor vores druekvas til druebrændevin bliver brændt.
Vi køret ned til færgelejet, og stod og nød den blændende vintersol over Randers Fjord, og sendet Jakob Knudsen en venlig tanke, mens vi nynnede de smukke toner fra: "Se, nu stiger solen af havet glød", som han sad og skrev, som frimenigheds præst i Mellerup i 1891. Og som Mellerup Efterskole har, som deres kendings sang den dag idag.
"moder, søster, elskte: min kærlighed!"
Så bliver det aldrig smukkere.



Der er nu gået tre måneder, siden druekvaset blev brændt. De to brændevine, grønne druer for sig og blå druer for sig, har siden da stået på ståltanke, for at modne og udvikle sig.



Esben havde på forhånd tyndet de to brændevine ned til hhv. 38% 40% og 42%, så vi kunne smage, hvor brændevinen præsenterede sig bedst.



Det var et spændende og lovende gensyn, men p.g.a. den kolde vinter, er udviklingen gået meget langsomt. Druebrændevinene skal helst udsættes for voldsomme temperatursvingninger mellem varme og kulde, og det har vi ikke oplevet meget af de sidste tre måneder. De smagte dejligt og lovende, men var stadig for rå, så vi lader dem stå endnu en måneds tid inden vi smager igen. I må væbne jer med tålmodighed, men der er virkelig noget at glæde sig til. To meget forskellige og meget spændende druebrændevine.



Derefter smagte vi på adskillige af Esbens frugtbrændevine, lavet bl.a. på gamle danske æblesorter, blommer, pære m.m.. Nogen lagret på morbærtræ, nogen på fransk eg og andre på gamle cognacfade. Meget meget lækkert.



Det skal retfærdigvis siges, at vi spyttede ud, ellers skulle vi indlægges.



Det var en rigtig hyggelig, spændende og inspirerende formiddag.



Vi havde inviteret en journalist, Niels fra Viborg stifts Fokleblad, med. En rigtig grappa kender, så der står nok også lidt om det i avisen i løbet af ugen.



Vel hjemkommen på gården, havde et filmhold meldt deres ankomst. Peter Henriksen med hele sit crew, skulle lave et filmisk indslag fra en lille familiedrevet virksomhed, til Viborg Erhvervsråds generalforsamling senere på måneden.



Selvom indslaget kun vil vare ca 10 min., gik der godt 3 timer med at få det i kassen.
Imorgen skal der øl til Nordjylland, til Aalborg og helt op til Sindal.
Ha' en god aften.
Hilsen
Peter









Ingen kommentarer:

Send en kommentar