torsdag den 10. december 2009

December mørke

Dagene er blevet korte, og der bliver ikke lavet meget i vingården. Det er en god årstid til at lade op og samle kræfter til til den kommende sæson, så det bruges der megen tid på.
De lange aftener bruges bl.a på at få fulgt op på læsestof om vindyrkning og ølbrygning, og så drikkes der en del juleglögg i december. Lad være med at købe det færdiglavede, eller at bruge ekstrakter, her følger en god hjemmelavet opskrift:

1 flaske rødvin
100 gr økologisk rørsukker
1 dl portvin
lidt rom
25 gr rosiner
25 gr mandler
3 hele kryddernelliker
2 hele kardemomme (knuses)
1 stk hel kanel
½ tsk ingefær
1 tsk fint skåret pomeransskal
Rødvinen hældes i gryden, sukkeret opløses heri ved svag opvarmning. Tilsæt portvin og rom. Krydderierne nedsænkes i gazepose i gryden. Det hele opvarmes langsomt, omtrent til kogepunktet, men må ikke koge. Krydderiposen tages op. Tilsæt rosiner og mandler.
Tirsdag bryggede jeg Dubble, en belgisk inspireret meget fyldig, kraftig og sødlig ale, som faktisk egner sig godt som hygge/nyde øl på denne årstid. Dubblen bør drikkes i pokal- eller skålglas for at underbygge dens voldsomme aromabilled. Drik den ikke for kold. Tag den ud af køleskabet ca. ½ time inden den skal drikkes
Det var mørkt, da jeg startede med at brygge om morgenen og det var mørkt da jeg sluttede, men det er hyggeligt, at gå og brygge i det lune bryggeri i duften af malt og humle.
Hellere brygge på en mørk og regnfuld decemberdag, en på en smuk varm sommerdag.

Vi er så småt begyndt at køre komposteret tyredybstrøelse ud i vingården. Det er hårdt fysisk arbejde, da det skal spredes med håndkraft, og hele vingården skal have. Vi skal nok nå det, vi har hele vinteren, og den er lang i Danmark.
Det er dybstrøelsen tyrekalvene gik i sidste vinter, som har ligget sommeren over, og er blevet godt omsat. Det er en god gødning, da den er rig på næringsstoffer, ikke mindst kali, som vinstokken gerne vil have meget af, og fattig på kvælstof, som vi ikke vil have for meget af, da det giver vækst og blade, men ingen druer.

Igår begyndte jeg, at sætte pæle i stykket med Solaris, som blev plantet til i foråret. Pælene er Ø 10 x 300 Podapæle, som skal 110 cm. i jorden, men sidst på eftermiddagen måtte arbejdet indstilles, da vi stødte på en kæmpe granit kampesten, som selvfølgelig ligger lige hvor der skal stå en pæl, så der forestår et større stykke arbejde med at grave stenen fri og få den flyttet. Forhåbentlig er den pæn, så den kan stå og pynte et sted.
Det er godt, at få pælene i jorden nu, da de så har tid til at "sætte sig", så de står godt fast, når vi spænder tråde til foråret.

Igår fik jeg også bestilt et nyt køle/fryserum til vineriet/bryggeriet. Jeg er blevet lovet, at håndværkerne bliver færdige inden juleferien, så det kommer I nok til at høre mere om.

Indtil da, nyd juletravlheden. De snakker om sne og kulde i næste uge, herligt.

Mange hilsener

Peter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar